​Competenţele lingvistice sunt cheia succesului pe piaţa muncii

Preocupările legate de atragerea companiilor multinaționale la Iași și crearea de locuri de muncă au reprezentat principala temă de discuții în cadrul evenimentului „Power L(a)unch”, ediția a V-a, organizat pe 26 noiembrie 2013, la United Business Center. întâlnirea între reprezentanți ai mediului academic, ai centrelor de limbi străine și cei ai companiilor de IT și Outsourcing din Iași a pus accentul pe importanța competențelor lingvistice ale absolvenților de studii superioare din Iași, precum și pe beneficiile obținute de cei care cunosc măcar o limbă străină.

Irina Vasilescu, managerul Centrului de limbi străine Eurolenguas, a punctat faptul că aproximativ 85% dintre cursanții să învață o limbă străină pentru a-si găsi un job mai bun. Acest aspect e confirmat și de companiile de recrutare, care susțin ca cei care cunosc limbi străine își găsesc mult mai ușor un loc de munca. De asemenea, cunoașterea unei limbi străine contribuie la creșterea șanselor de angajare în cadrul companiilor multinaționale. în această situație, pe lângă mediul de lucru plăcut și dinamic, avantajul este reprezentat și de salariile atractive. Astfel, un angajat în domeniul IT, care vorbește engleza și franceza, ar putea primi un salariu de minim 1.000 de euro.

În ceea ce-i privește pe cursanții care deja au statut de angajați, aceștia fac parte din multinaționale și se orientează în general spre limbile engleză, franceză, italiană, olandeză și spaniolă, dar mai sunt și străini care învață limba română. “Recomandarea mea pentru angajați este să-și îmbunătățească mereu nivelul prin cursuri de limbi străine, prin expunere constantă la limba respectivă și prin testări periodice ale nivelului de cunoștințe. Secretul este întreținerea și creșterea constantă”, a explicat Irina Vasilescu.

Cunoașterea mai multor limbi străine oferă avantaje nebănuite nu doar celor ce doresc să se angajeze în România în cadrul unei multinaționale, ci și persoanelor care doresc să emigreze. Fiind conștienți de beneficiile pe care le pot obține, cursanții optează pentru limbile engleză, franceză și germană, din dorința de a obține un loc de muncă mai bine plătit în țări precum Canada, Germania sau chiar în cele din nordul Europei.

Studiile de specialitate nu mai sunt suficiente pentru obținerea unui job bine plătit. Șansele de reușită pe piața muncii cresc dacă tinerii în căutarea unui job insistă mai mult pe dobândirea cunoștințelor de limbi străine. Nu numai că se asigură de găsirea mai rapidă a unui loc de munca, ci, în cazul lor, și recompensa financiară va fi mai mult decât motivantă.

În concluzie, cu cat absolvenții din Iași vor conștientiza mai repede aceste aspecte și vor depune eforturi în vederea îmbunătățirii competențelor lingvistice, cu atât mai repede companiile multinaționale vor fi motivate să intre pe piața ieșeană, găsind aici forța de muncă pregătită pentru nevoile lor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.