În lume se vorbesc aproximativ 7000 de limbi străine, dar mai mult de 500 vor dispărea în viitorul apropiat. Cele mai multe limbi sunt vorbite în Asia și Africa, în așezările indigene, în timp ce în Europa procentul limbilor indigene este de doar 3%.
Cele mai vorbite limbi sunt chineza (dialectul mandarin), engleza, spaniola, hindi, araba, rusa, portugheza, franceza și germana. Limba străină cu cele mai multe litere în alfabet este khmera, vorbită în Cambodgia, și care are 74 de litere.
La polul opus, limba străină cu cele mai puține litere in alfabet este rotokas, vorbită în Papua Noua Guinee, al cărei alfabet conține un număr de 12 litere.
Limba engleză are cel mai bogat vocabular, numărând aproximativ 250.000 de cuvinte. Engleza este și limba folosită de cei mai mulți locuitori ai lumii ca a doua limbă. Cel mai lung cuvânt din limba engleză este un termen medical ce numără 45 de litere (“pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis”).
Chineza mandarină este limba maternă a majorității populației lumii, în viitorul apropiat preconizându-se ca tot mai mulți vor alege să studieze această limbă.
Spaniola, italiana și portugheza sunt destul de similare, iar nativii acestor limbi se pot înțelege între ei, chiar dacă nu vorbesc aceeași limbă.
La nivel global se utilizează în mod frecvent șase limbi oficiale în afaceri: engleza, franceza, spaniola, rusa, chineza și araba.
Este demonstrat ca persoanele care cunosc cel puțin două limbi străine își găsesc mult mai ușor un job bine plătit.